Απήγανος : Ένα βοτανο … κατά των μαγισσών !

Άμπρα κατάμπρα …

Ο Απήγανος ή Ruta graveolens για ολόκληρους αιώνες αποτελούσε το βότανο που καταπολεμούσε τις μάγισσες και το κακό ! Μάλιστα υπάρχει ένας μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, ο Απήγανος φυτρώνει καλύτερα όταν είναι κλεμμένος και μάλιστα από τον κήπο του γείτονα.APIGANOS

Όσο περίεργα και αν ακούγονται όλα αυτά, οι μύθοι και οι ιστορίες που ακολουθούν τον Απήγανο, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό, με πολλές και διαφορετικές χρήσεις αλλά που έχει τόσο φανατικούς οπαδούς όσο και φανατικούς αντιπάλους.

Σχετικά με τον Απήγανο

Ο Απήγανος είναι ένας θάμνος και μάλιστα αειθαλής ή ένα πολυετές φυτό, ξυλώδες και με μακριά φύλλα που φτάνουν τα 12 εκατοστά. Τα φύλλα του αυτά είναι σαρκώδη και καλύπτονται από ένα πολύ απαλό και ελαφρώς αλευρώδες χνούδι, ενώ το σχήμα τους θυμίζει κουτάλι και είναι στενόμακρο.

Τα φύλλα του Απήγανου παίρνουν μια πράσινη προς το γαλάζιο απόχρωση, αλλά αυτό που τα χαρακτηρίζει περισσότερο είναι η εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή τους όταν τραυματιστούν, κοπούν ή τριφτούν.

Τα άνθη του Απήγανου είναι έντονου κίτρινου χρώματος και είναι τόσο πολλάπου συχνά καλύπτουν ολόκληρο τον θάμνο. Ο δε καρπός του Απήγανου έχει σχήμα κάψουλας. Συνήθως είναι 4 ή 5 μαζί. Οι κάψουλες αυτές περιέχουν μέσα τους πολύ μεγάλο αριθμό από σπόρους.

Προέλευση του Απήγανου : γεωγραφική & ιστορική

Ο Απήγανος συναντάται κυρίως στην βόρεια Αφρική, στην νότια Ασία, αλλά και στην νότια Ευρώπη.

Σύμφωναμε διάφορες πηγές, ο Απήγανος, συνδεόταν και με τον Οδυσσέα. Υποστηρίζεται πως το φυλαχτό που είχε ο Οδυσσέας (Ομήρου Οδύσσεια, βιβλ.10, στίχοι 304-306) για να προστατεύεται από τα ξόρκια της Κίρκης (που ήταν μάγισσα), αλλά και για να προφυλάξει και όλους τους άνδρες και πλήρωμά του από αυτά, ήταν από Απήγανο.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως τον Απήγανο τον χρησιμοποιούσαν και μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να βελτιώσουν την δημιουργική τους ικανότητα, την όρασή τους και την φαντασία τους.

Θετική ή αρνητική η δράση του Απήγανου

Θετικά :

  • Το έλαιο του Απήγανου βοηθάει στην καταπολέμηση πόνων από αρθριτικά
  • Το έλαιο του Απήγανου λειτουργεί θεραπευτικά και για μικροτραυματισμούς, μελανιές, και ελαφρά στραμπουλήγματα
  • Το έλαιο του Απήγανου χρησιμοποιείται και στην μαγειρική ως καρύκευμα
  • Το έλαιο του Απήγανου χρησιμοποιείται ευρέως και στην αρωματοποιία

Αρνητικά :

  • Σχετίζεται με το γυναικείο σύστημα αναπαραγωγής (μπορεί να προκαλέσει έκτρωση και έμμηνο ρύση)
  • Μειώνει την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων
  • Μειώνει την ερωτική και σεξουαλική επιθυμία
  • Μπορεί να προκαλέσει θάνατο από αιμορραγικό επεισόδιο της μήτρας
  • Μπορεί να καταστρεψει τα νεφρά και το ήπαρ
Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.