Αδυνάτισμα και ύπνος. Τι σχέση έχουν;;

Ύπνος και δίαιτα

Ένα σύνηθες σφάλμα μας κατά την περίοδο που διεξάγουμε μια δίαιτα είναι ότι εστιάζουμε όλη μας την προσοχή στο τι θα φάμε, πόσο θα φάμε, τι ώρα θα φάμε, αν θα γυμναστούμε και πόσες θερμίδες θα πάρουμε και θα κάψουμε,και δε δίνουμε τη σημασία που πρέπει στον ύπνο. Ένας καλός ύπνος κάθε βράδυ επηρεάζει, και μάλιστα πάρα πολύ, τον οργανισμό μας, το πόσο πεινάμε και κατ’επέκταση και τα αποτελέσματα της δίαιτας ή της διατροφής που ακολουθούμε.

Ύπνος και τσιμπολόγημα

Μια ακόμα σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της πείνας είναι η βουλιμία η οποία μας καταβάλει μετά απο μια νύχτα αϋπνίας ή ακόμα και απλά μια νύχτα κακού ύπνου. Σε όλους μας έχει συμβεί να ξενυχτίσουμε. Αν προσπαθήσουμε να θημηθούμε την επόμενη μέρα από το ξενύχτι θα διαπιστώσουμε πως νιώθαμε ατονία και ισχυρό αίσθημα πείνας. Οι δε αντιστάσεις μας προς το φαγητό ήταν εξαιρετικά πεσμένες. Αντιθέτως, μετά απο έναν καλό ύπνο, είναι πιο εύκολο να παραμείνουμε πιστοί στη δίαιτά μας, καθώς το σώμα μας δε νιώθει εξάντληση και δε μας εξωθεί σε κατανάλωση τροφής χωρίς λόγο. Για να πούμε ότι είχαμε έναν σωστό ύπνο, θα πρέπει να κοιμόμαστε 7-8 ώρες κάθε μέρα.

Ύπνος και ατονία

Ο βασικός λόγος που ένας κακός ύπνος επηρεάζει τόσο πολύ τον οργανισμό μας και τη διατροφή μας, είναι η ατονία που νιώθει ο οργανισμός και η ανάγκη του για ενέργεια. Την ανάγκη του αυτή για ενέργεια προσπαθεί να την καλύψει με τροφή, γι’άυτο και μας δημιουργείται αυτό το έντονο αίσθημα πείνας. Η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα είναι οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε απ΄τις τροφές. Μόλις φάμε, ο οργανισμός μας μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη και δίνει στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται. Έτσι όταν είμαστε καταβεβλημένοι, κουρασμένοι και άυπνοι, ο οργανισμός μας θεωρεί ότι δεν έχει την ενέργειαν που χρειάζεται και μας ωθεί στο φαγητό για να καλύψει την ατονία αυτη που νιώθει. Το αίσθημα πείνας που νιώθουμε όμως είναι ψευδές και έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη θερμίδων χωρίς λογό. Ένα υγιές και ξεκούραστο σώμα λειτουργεί σωστότερα και αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να το θυμόμαστε. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον οργανισμό μας και το σώμα μας.

Ύπνος και σάκχαρο

Λόγω της κούρασης που νιώθει ο οργανισμός μετά από ένα ξενύχτι μας ωθεί μέσω του αισθήματος της πείνας στην κατανάλωση τροφής για να βρει την ενέργεια που νιώθει ότι έχει ανάγκη. Έτσι καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες από αυτούς που πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα όχι απλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη δίαιτα, αλλά αντιθέτως μπορεί να πάρουμε και κιλά. Σύμφωνα δε με επιστημονικές μελέτες οι άνθρωποι που συστηματικά δεν κοιμούνται σωστά και ο ύπνος τους κυμαίνεται κάτω από 6 ώρες, παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλό σάκχαρο.

 

Αδυνάτισμα , ,

Comments are closed.