Έλα κοντά με τη φύση & απομάκρυνε το πάχος !

Πόσο ιδανικές και απόλυτα αρμονικές φαίνονται οι παρακάτω εικόνες :

 • τρέξιμο στην παραλίαΝα κάνετε jogging σε μια αμμώδη παραλία παράλληλα στην ακτογραμμή, την ώρα της δύσης του ηλίου.
 • Να περπατάτε παράλληλα με τη ροή ενός ποταμού μέσα στο πράσινο τοπίο και να ακούτε τα γάργαρα νερά του.
 • Να σκαρφαλώνετε την απότομη πλαγιά ενός καταπράσινου βουνίσιου τοπίου με τον δροσερό αέρα να χαϊδεύει το πρόσωπό σας.

Ύστερα από όλες αυτές τις όμορφες εικόνες πόσο διαφορετικό ακούγεται το να πρέπει να τρέξετε στον διάδρομο σε ένα γυμναστήριο ;

Είναι μεγάλη αλήθεια πως η φύση έχει μεγάλη δύναμη αλλά και εξαιρετικά μεγάλη επιρροή επάνω στον άνθρωπο και ιδιαίτερα επάνω στην ψυχολογία του. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που έγινε το 2009 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, οι άνθρωποι που είναι πιο συνδεδεμένοι με τη φύση είναι και πολύ πιο υγιείς !

 Η μελέτη

Η μελέτη αυτή έγινε σε σε ιατρικά αρχεία 345.143 Ολλανδών, με εκτίμηση της κατάστασης υγείας τους για 24 διαφορετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αναπνευστικών δυσλειτουργιών και των νευρολογικών παθήσεων.

Συμπεράσματα που βγήκαν από τη μελέτη αυτή

 • Τα άτομα που ήταν πιο συνδεδεμένα και πιο κοντά στη φύση παρουσίαζαν λιγότερα προβλήματα υγείας.
 • Όσα άτομα ζούσαν πιο κοντά σε δασώδη περιοχή ή σε κάποιο πάρκο ή γενικότερα σε περιοχή με πράσινο (σε απόσταση δηλαδή από 1 έως 3 χιλιόμετρα), παρουσίαζαν σημαντικά πιο χαμηλά επίπεδα άγχους και στρες, και κατ’επέκταση και σημαντικότερα κρούσματα κατάθλιψης.
 • Σημαντικά οφέλη στην υγεία τους παρουσίασαν τα άτομα που ζούσαν σε περιοχή ενός χιλιομέτρου ή λιγότερο από πράσινο περιβάλλον. Η επίδραση της φύσης στην υγεία ήταν ορατή και εύκολα διακριτή από τους υπόλοιπους που ζούσαν σε αστικό περιβάλλον και δεν είχαν επαφή με τη φύση.
 • Όσοι ασκούνται μέσα στη φύση, φάνηκε από την έρευνα αυτή, ότι παρουσιάζουν λιγότερο άγχος, θλίψη, θυμό, κυκλοθυμία, κατάθλιψη από τα άτομα που ασκούνται μέσα στους τοίχους ενός γυμναστηρίου.
 • Τα άτομα που ασκούνται στο ύπαιθρο, λαμβάνουν και την ωφέλιμη για τον οργανισμό βιταμίνη D από τον ήλιο. Η βιταμίνη D προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου, αποτρέπει ορμονικά προβλήματα και δυσλειτουργίες, βοηθάει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, φροντίζει για το χτίσιμο ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τις φλεγμονές. Επίσης ο ήλιος επιδρά πολύ θετικά και στην ψυχολογία του ατόμου, αποτρέποντας την εμφάνιση κατάθλιψης.
 • Το φυσικό περιβάλλον, το πράσινο και οι ήχοι της φύσης, βελτιώνουν σημαντικά και την ποιότητα του ύπνου του ατόμου. Όπως είναι γνωστό, ο καλός ύπνος βοηθάει στην απόκτηση μιας καλύτερης υγείας, μιας καθημερινότητας με λιγότερο άγχος, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης νευρώσεων, συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, διευκολύνει την απώλεια βάρους και ενισχύει τις σεξουαλικές επιδόσεις.
 • Οι τρόποι για να ασκηθεί κάποιος στη φύση είναι πάρα πολλοί, πολύ πιο ενδιαφέροντες και διασκεδαστικοί από ότι ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου, και συμβάλλουν στην γενικότερη καλύτερη υγεία του ατόμου, ψυχική και σωματική.
 • Η φύση οδηγεί το άτομο σε μια πιο δραστήρια ζωή, σε αντίθεση με την καθιστική ζωή που ακολουθεί η πλειοψηφία των ατόμων που ζουν στα αστικά κέντρα και των επακόλουθων αυτής στην υγεία τους.
Γενικά Άρθρα

Comments are closed.