Άρχισε να τρέχεις ξυπόλητος

τρέξιμο ξυπόλητοςΝέο trend που καταλαμβάνει ολόκληρο τον πλανήτη αποτελεί πλέον το τρέξιμο χωρίς παπούτσια. Πάντα το τρέξιμο αποτελούσε μια πολύ εύκολη, και κυρίως μια πολύ οικονομική μορφή άσκησης, αφού το μοναδικό πράγμα που απαιτούσε ήταν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια τρεξίματος.

Με τη νέα μόδα που φαίνεται να κατακλύζει τους πάντες, ακόμα και το ζευγάρι παπούτσια δεν είναι αναγκαίο.

 Όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για τη νέα αυτή μόδα άσκησης

  • Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το τρέξιμο με τα παπούτσια τρεξίματος. Το πόδι είναι πλέον γυμνό και δεν υπάρχει το ενδιάμεσο μέσο να απορροφά τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να είναι κανείς πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Για τον λόγο αυτό, το τρέξιμο ξυπόλητος, δεν απευθύνεται σίγουρα σε όλους. Όσοι πάσχουν από ευαισθησία ή τραυματισμούς σε γόνατα, μέση και ισχία, καλό θα ήταν να το αποφύγουν.
  • Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, το τρέξιμο χωρίς παπούτσια θα πρέπει να γίνεται σε χαλαρούς ρυθμούς και όχι με ένταση, για να αποφευχθούν οι όποιοι τραυματισμοί. Το πέλμα θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το έδαφος (όσο είναι αυτό εφικτό) όσο πιο μαλακά γίνεται. Σε περίπτωση που αισθανθείτε άβολα ή πόνο, σταματάτε το τρέξιμο.
  • Δεν είστε υποχρεωμένοι να διανύσετε τεράστιες αποστάσεις τρέχοντας ξυπόλητος. Με αυτό τον τρόπο τρεξίματος, αλλάζει ο τρόπος που τρέχει το άτομο και κατ’επέκταση και τα σημεία του σώματος που γυμνάζει. Τρέχοντας χωρίς παπούτσια, το άτομο μαθαίνει να διορθώνει τη στάση του σώματός του και να την φέρνει σε ευθυγράμμιση, ενώ παράλληλα γυμνάζει εντελώς διαφορετικά σημεία του ποδιού ή των γλουτών. Επίσης έρχεται σε άμεση επαφή με τη γη, από την οποία παίρνει και ενέργεια.
  • Οι αρχάριοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο ξεκίνημα, γιατί αγνοούν ακόμα τις δυνάμεις του σώματός τους και κυρίως την αντοχή του σε αυτού του είδους την καταπόνηση. Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια για έναν αρχάριο θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, αυξάνοντας σιγά σιγά τη δυσκολία, μέχρι να ανακαλύψει τα όρια της αντοχής του.
  • Ειδικά παπούτσια, πολύ minimal, έχουν βγει στην αγορά για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της νέας αυτής μόδας. Τα παπούτσια αυτά απλά προστατεύουν το πέλμα από εκδορές και τραυματισμούς και δίνουν την αίσθηση στον χρήστη ότι είναι ξυπόλυτος χωρίς όμως να κινδυνεύει να πατήσει κάτι. Παρ’ολα αυτά, ακόμα και με τη χρήση των ειδικών αυτών παπουτσιών απαιτείται μεγάλη προσοχή, αφού είναι ιδιαίτερα λεπτά και δεν αποτρέπουν τους έντονους κραδασμούς.
  • Το τρέξιμο χωρίς παπούτσια σας προσφέρει μια αίσθηση απελευθέρωσης και ανοίγει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο του τρεξίματος και μια νέαεπιλογή για τους λάτρεις του είδους.

 

Γενικά Άρθρα ,

Comments are closed.