Άγχος και Αδυνάτισμα

Το άγχος έχει γίνει πια ένα σκληρό καθημερινό φαινόμενο για όλους. Η δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα, οι ανάγκες της οικογένειας, μας οδηγούν σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου, ο οποίος είναι άκρως αγχωτικός και επιβλαβής για την υγεία μας τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική. Παντού βλέπουμε να προειδοποιούν ότι το άγχος σκοτώνει. Πόσο εύκολο είναι όμως να αποβάλλουμε το άγχος από τη ζωή μας;

Μια προσωρινή στρεσογόνος κατάσταση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χρόνια. Αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος δεν είναι κατασκευασμένος να μπορεί να αντέξει την πίεση του άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι αποδεδειγμένο ότι πολλές ασθένειες έχουν ως αφετηρία τους μια έντονη και αγχωτική κατάσταση. Το άγχος λοιπόν επηρεάζει εξίσου, εκτός απο τον ψυχικό μας κόσμο και τη νοητική μας ισορροπία, και το σώμα και τον οργανισμό μας μειώνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής μας.

Μεταξύ άλλων το άγχος επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας και μας οδηγεί και στην υπερφαγία και την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει ως εξής: υπάρχει μια ορμόνη στον ανθρώπινο οργανισμό, η κορτιζόλη, η οποία ευθύνεται για την αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις έντονου στρες και τον ωθεί να κινηθεί και να αποφύγει τον κίνδυνο. Θεωρείται λοιπόν λογικά η ορμόνη του στρες. Επειδή ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με εκείνη του ανθρώπου των σπηλαίων, ο άνθρωπος δεν έχει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της επιβίωσης, γι’αυτό τον λόγο η λειτουργία της ορμόνης αυτής δεν είναι το ίδιο συχνή με παλιότερα και έχει αδρανήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του σακχάρου με τη μορφή λίπους στον οργανισμό.

Ανεξάρτητα από τις διατροφικές μας συνήθειες, το άγχος επηρεάζει σημαντικά και τον μεταβολισμό μας και αυξάνει τις πιθανότητες για κοιλιακή παχυσαρκία. Είναι γεγονός ότι το οξύ άγχος αυξάνει τον μεταβολισμό ούτως ώστε να μπορέσει να βρει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθει. Όταν όμως το στρες γίνει φαινόμενο χρόνιο και συνεχές, αυτό επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας, ρίχνοντας τον μεταβολικό μας ρυθμό και δημιουργώντας του ορμονικές διαταραχές.

Έτσι οδηγούμαστε στην κατανάλωση περισσότερων λιπαρών τροφών, στην αύξηση της χοληστερίνης και του σακχάρου, και φυσικά στην αύξηση του σωματικού βάρους μας. Το έντονο στρες αυξάνει τα νευροενδοκρινικά κύτταρά μας, τα οποία ευθύνονται για την υψηλή πίεση και το σάκχαρο, και που εν συνεχεία μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών.

Αδυνάτισμα , ,

Comments are closed.